Krijgt Ellen van Langen eindelijk opvolgers?

Het is alweer twintig jaar geleden dat Ellen van Langen in Barcelona olympisch goud won op de 800 meter. Hier kun je het memorabele moment nog eens terugzien:

Dit was niet alleen de laatste gouden medaille voor een Nederlandse atleet op de Olympische Spelen, het was ook de laatste medaille in de atletiek überhaupt. En dat terwijl Nederland het de afgelopen drie edities in andere sporten zo goed heeft gedaan. Kortom, de hoogste tijd dat hier verandering in komt.

Sprinters
Gelukkig heeft het NOC/NSF besloten de mannen van de 4X100 meter estafetteploeg alsnog voor de spelen te selecteren, al voldeden ze niet helemaal aan de eis. Tenslotte werden de heren Europees kampioen in de beste seizoenstijd en daarmee zijn ze zonder twijfel de beste medaillekandidaten die Nederland sinds lang in de atletiek heeft gehad.

Misschien lukt het ook individueel op de 200 meter nog voor de in uitstekende vorm verkerende Europees kampioen Churandy Martina. Hoewel de wereldwijde concurrentie op de sprintnummers natuurlijk loodzwaar is.

Rutger Smith
Een ander die mag hopen in de voetsporen van Ellen van Langen te treden is kogelstoter en discuswerper Rutger Smith. Al lange tijd doet hij op het hoogste niveau mee, maar olympisch gezien kwam hij nog niet uit de verf. Hij won wel verschillende medailles op WK’s en EK’s, zowel in het kogelstoten als het discuswerpen.

Bij het afgelopen EK veroverde Smith zilver bij het kogelstoten en werd hij vierde met de discus. Een olympische medaille lijkt dus best mogelijk, als het maar een beetje mee wil zitten.

Verrassingen
Gelukkig hoeft niemand vooraf medaillekandidaat te zijn om er ook daadwerkelijk een te winnen. Tenslotte was die ene fabuleuze race van Ellen van Langen ook niet voorzien. Misschien is haar ware opvolger wel juist iemand die voor net zo’n mooie verrassing zorgt.