Antilliaanse atleten blijven voor Nederland uitkomen

Het recente succes van de 4×100 meter mannen estafetteploeg is mede mogelijk geworden door de komst van twee Antilliaanse topsprinters. Churandy Martina en Brian Mariano zijn allebei geboren en getogen op Curaçao en kwamen bij internationale wedstrijden voor de Nederlandse Antillen uit. Sinds kort kunnen Antilliaanse atleten echter alleen nog voor Nederland starten. Hoe is dat zo gekomen?

Churandy Martina2

Churandy Martina

Brian Mariano Doha 2010

Brian Mariano

Staatkundige hervormingen
Het begon met staatkundige hervormingen die op 10 oktober 2010 van kracht zijn gegaan en waarbij de status van de Antillen ten opzichte van Nederland is veranderd. Curaçao en Sint Maarten kregen in dit kader een status aparte vergelijkbaar met die van Aruba, terwijl de kleinere eilanden Nederlandse gemeenten zijn geworden.

Een besluit van de IAAF
De sportwereld raakte hierna in verwarring over de vraag voor welk land Antilliaanse sporters nu dienden uit te komen. Omdat er geen eenduidige oplossing was, namen sportbonden ieder hun eigen beslissing. De meesten kozen ervoor alles voorlopig bij het oude te laten en de zaken nog even aan te kijken.

Zo niet echter de internationale atletiekfederatie IAAF. Deze besloot voor de troepen uit te lopen en het Olympische Comité van de Antillen niet langer te erkennen. Antilliaanse atleten mochten van de IAAF alleen nog voor Nederland starten.

Onherroepelijk
Dat vonden de atleten zelf natuurlijk niet zo leuk. Iedereen sport het liefst voor eigen vlag. Er is dan ook geprobeerd om de IAAF alsnog op andere gedachten te brengen. Deze was echter onvermurwbaar; alleen een nieuwe staatkundige wijziging kan de zaken weer terugbrengen bij het oude.

Gelukkig is de pijn ondertussen aardig verzacht door het succes van de estafetteploeg. Teams waarin Nederlandse en Antilliaanse sporters samenwerken doen het overigens uitstekend. Kijk maar naar de honkballers, die werden vorig jaar nog verrassend wereldkampioen met een gemengd team.