Julius Yego, olympisch speerwerper voor Kenia

Hij belooft een opmerkelijke deelnemer te worden aan de Olympische Spelen in Londen, Julius Yego uit Kenia. Hij is de eerste deelnemer ooit die voor Kenia meedoet aan het onderdeel speerwerpen. Om zover te komen moest hij een ongebruikelijke weg gaan in een land waar alles draait om loopnummers.

Kampioen zonder coach
Yego kreeg geen gelegenheid om te leren speerwerpen van een ervaren coach, maar moest het zichzelf leren. Daartoe bestudeerde hij filmpjes op YouTube van beroemde speerwerpers als olympisch kampioen Andreas Thorkildsen en wereldrecordhouder Jan Železny. Met de aldus opgedane informatie ging hij aan de slag.

Het bleek verrassend goed te werken. In 2011 werd Yego Afrikaans kampioen speerwerpen zonder ooit een coach te hebben gehad. Hij wierp een nationaal record van 78,34 meter.

Scandinavische trainers
Die prestatie trok de aandacht van de internationale atletiekfederatie IAAF. Deze stuurde Yego naar Scandinavië, traditiegetrouw erg bedreven in het speerwerpen. Hij kreeg een beurs om een half jaar met de beste trainers van Zweden te werken. Daarna verbleef hij twee maanden in het trainingscentrum voor speerwerpers in Kuortane in Finland.

Een nieuw record
Het was allemaal aan Julius Yego besteed. In april 2012 keerde hij terug naar Kenia, waar hij een nieuw persoonlijk en nationaal record van 79,95 meter wierp. Dat was afdoende om zich te kwalificeren voor de spelen in Londen. Ter vergelijking: in 1999 gooide Johan van Lieshout het Nederlands record van 80,51 meter.

Toekomst
Julius Yego is nog maar 23 jaar. Het zal interessant zijn om te zien hoe ver hij uiteindelijk zal komen. Misschien wel meer nog is het de vraag of hij Keniaanse jongeren zal inspireren het ook eens met een ander atletiekonderdeel dan een loopnummer te proberen.