Jelena Isinbajeva, ongenaakbaar met een polsstok

In Nederland is de naam van de Russische atlete Jelena Isinbajeva niet erg bekend. Ze verdient echter beter. We hebben het hier namelijk over de beste polsstokhoogspringster aller tijden, een superkampioene die bovendien twee keer tot ‘wereld sportvrouw van het jaar’ is gekozen. Wat Sergej Boebka ooit was voor het polsstokhoogspringen bij de mannen is Isinbajeva voor dat bij de vrouwen.

Isinbaeva

Wereldrecords en kampioenschappen
Iets dat Isinbajeva met haar illustere voorganger gemeen heeft, is het grote aantal wereldrecords dat ze heeft gesprongen. Het zijn er al 28, zowel buiten als binnen behaald. In juli 2003 sprong ze, amper 21 jaar oud, haar eerste wereldrecord van 4,82 meter.

In de jaren die volgden zou ze ver boven de concurrentie uitgroeien en alles winnen dat er te winnen viel, waaronder negen grote kampioenschappen.

Vijf meter
Daar waar Boebka bij de mannen de 6 meter slechtte, vloog Isinbajeva als eerste vrouw over de magische hoogte van 5 meter. De dag was 22 juli 2005, de plaats het WK in Helsinki. Ze is nog steeds de enige vrouw ter wereld die het haalde. Haar wereldrecord staat inmiddels zelfs op 5,06 meter.

Terugval
Toch bleef ook Isinbajeva niet verschoond van een terugval. Het begon in de zomer van 2009 met een verloren wereldkampioenschap. Daarna wist ze de weg niet terug te vinden en besloot ze in maart 2010 een langdurige pauze in te lassen.

Dat hielp. Begin dit jaar maakte ze een glanzende comeback met een wereldrecord indoor van 5.01 meter.

Drievoudig olympisch kampioen?
In Londen kan Isinbajeva toetreden tot het zeer selecte gezelschap van sporters die drie keer op rij olympisch kampioen werden. Het zou opnieuw een unieke prestatie zijn. Boebka bijvoorbeeld werd maar één keer olympisch kampioen.