Usain Bolt, De Snelste Mens Ter Wereld

Rond wereldrecordhouders op de sprint hangt altijd een mythisch aura, zeker wanneer ze ook nog olympisch kampioen zijn. Usain St. Leo Bolt uit Jamaica kan inmiddels al vier jaar op een dergelijke legendarische status bogen. Toch is dat opmerkelijk voor iemand die heerst op de kortste sportonderdelen die er bestaan. Vanwaar die fascinatie?

Usain Bolt Berlin 2009

De snelste mens ter wereld
Het antwoord op die vraag heeft natuurlijk alles te maken met snelheid. Op de sprint, en dan met name de 100 meter voor mannen, wordt de allerhoogste topsnelheid bereikt die een mens mogelijkerwijs kan halen. De wereldrecordhouder op dit nummer is daarmee onbetwist de snelste persoon op aarde.

Het huidige wereldrecord van Bolt op de 100 meter is 9,58 seconden. Dat wil zeggen dat hij een gemiddelde snelheid behaalde van maar liefst 37,58 km/u. Dat is bijna de maximum snelheid van een bromfiets.

Usain Bolt in Beijing
Het verhaal van Usain Bolt (21-8-1986) begon feitelijk op 13 mei 2008. Toen liep hij zijn eerste wereldrecord (9,72) op de 100 meter in New York. Een paar maanden later triomfeerde hij groots op de Olympische Spelen in Beijing, waar hij drievoudig olympisch kampioen werd. Zowel op de 100 als de 200 meter liep hij bovendien een wereldrecord. Een nieuwe sprintheld was geboren.

Usain Bolt in Londen
‘The Lightning Bolt’, zoals hij niet geheel verrassend wordt genoemd, verbeterde zijn eigen records in de zomer van 2009 nog één maal. Daarna werd het ook voor hemzelf moeilijker.

Desondanks bleef hij onaantastbaar voor de concurrentie. Hij lijkt dan ook af te stevenen op nieuwe olympische glorie. In Londen kan hij wederom drievoudig kampioen worden. Loopt hij daarbij nieuwe wereldrecords is het feest natuurlijk compleet. Zo niet, dan blijft hij toch de snelste mens ter wereld.