Ivan Ukhov, Olympisch Kampioen Hoogspringen

Op 7 augustus werd Ivan Ukhov (of Oechov) op overtuigende wijze olympisch kampioen hoogspringen. Als enige haalde hij de fraaie hoogte van 2m38, terwijl hij maar weinig missprongen liet optekenen. Dat was niet alleen een overwinning op de concurrentie en de zwaartekracht, maar met name ook op zichzelf. De 26-jarige Rus komt van ver en maakte het zichzelf niet altijd gemakkelijk.

Dronken op de baan
Ondertussen weet iedereen het wel zo’n beetje: in september 2008 verscheen Ukhov in Lausanne dronken op de atletiekbaan. Hij was toen 22 jaar en niet de meest serieuze topsporter.

Het filmpje van zijn escapade was destijds al een internethit en nu is het dat weer. Vermoedelijk zal het hem tot in de eeuwigheid achtervolgen. Helemaal eerlijk is dat echter niet. Hij heeft zich nadien volledig gerevancheerd en dat goede voorbeeld verdient meer aandacht.

Indoorkampioen
Na het incident verdween Ukhov vier maanden uit beeld. Daarna keerde hij echter beter dan ooit terug. In februari 2009 sprong hij tijdens een indoortoernooi 2m40, nog altijd zeldzaam hoog. Hij had van zijn fouten geleerd en besloten het hoogspringen serieus op te pakken.

Vervolgens werd hij in 2009 en 2011 Europees kampioen indoor en in 2010 wereldkampioen indoor. Echter, bij hoger gewaardeerde kampioenschappen op buitenbanen wilde het om onduidelijke redenen niet zo lukken. Ook dit probleem besloot Uhkov echter te overwinnen.

Olympische finale
Bij de Spelen in Londen 2012 haalde hij de finale. Daar was toch weer even sprake van een Ukhovmoment. Bij 2m33 droeg hij opeens een ruimzittend shirt over zijn sporttenue. Het wapperde onhandig om hem heen, maar toch vloog hij probleemloos over de lat.

Uiteindelijk betaalde alle moeite zich volledig uit en werd hij onverwacht maar afgetekend olympisch kampioen. Het was zijn eerste echt grote prijs. Jezelf overwinnen loont. Bekijk het filmpje van de sprong van de overwinning op YouTube.