Londen 2012: Nieuwe Winnares Gouden Medaille Kogelstoten

Afgelopen maandag werd de Australische Valerie Adams verrast door het IOC met de mededeling dat zij de Olympische kampioene kogelstoten werd. De oorspronkelijke winnares, Nadzeja Ostaptjoek, werd uit de resultaten geschrapt vanwege vermeend dopinggebruik.

Ostaptsjoek gebruikte steroïde

Zoals iedere Olympisch kampioen, moest ook de Wit-Russische Nadzeja Ostaptsjoek haar urine afgeven na haar Olympische overwinnen. Maandag maakte het IOC echter bekend dat daarbij, tot twee keer toe, sporen zijn aangetroffen van methenolone. Deze anabole steroïde is verboden en hierdoor heeft het IOC besloten om Ostaptsjoek uit de resultaten te schrappen. De Wit-Russin heeft zelf aangegeven dat ze in beroep zal gaan tegen deze uitslag.

Nieuw podium

Door het schrappen van Ostaptsjoek schuiven de anderen een plaatsje op en is Valeria Adams, met een afstand van 20.7 meter, nu de nieuwe Olympisch kampioene. De Russische Evgeniia Kolodko heeft nu, met 20.48, het zilver en de Chinese Lijiao Gong het brons, waar zij eerst net naast het podium was beland, met een afstand van 20.22.

De gevolgen voor de Ostaptjoek kunnen groot zijn. Naast dat ze haar medaille zo spoedig mogelijk moet inleveren, is de kans groot dat ze voor lange tijd geschorst zal worden. Het IOC heeft aangegeven dat ze twee keer positief is bevonden, een dag voor de finale en na het behalen van haar overwinning met een afstand van 21.36 meter.