De missie van Oscar Pistorius

Na de Olympische Spelen in Londen liep het olympisch dorp traditiegetrouw leeg om plaats te maken voor de paralympische sporters. Voor de allereerste keer bleef er echter iemand achter. Dat was natuurlijk Oscar Pistorius, bijnaam ‘blade-runner’, 25 jaar, Zuid-Afrikaan en sprinter. Een waar rolmodel en niet alleen voor gehandicapte sporters.

Dispensatie
Toch kreeg hij niet zomaar dispensatie voor deelname aan reguliere wedstrijden. Mensen bij de IAAF dachten dat Pistorius zelfs voordeel zou hebben van zijn twee protheses, de ‘blades’. Ook was men bang dat hij andere atleten in de baan zou raken.

Uiteindelijk kreeg hij dispensatie onder voorwaarde dat hij geen blades meer zou dragen boven een bepaalde lengte, ook niet in paralympische wedstrijden.

Beijing
Hoe het ook zij, voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing wist Pistorius zich nog niet te kwalificeren. Op de Paralympische Spelen een maand later won hij echter zowel de 100, 200 als 400 meter sprint.

Olympische Spelen Londen
Hierna wilde hij persé de Spelen in Londen halen. Dat dwong hem keuzes te maken. Hij besloot zich te concentreren op de 400 meter, zijn beste nummer. Dat ging wel ten koste van de korte sprinternummers, ook omdat hij gewicht moest verliezen.

Het plan slaagde echter wonderwel en de droom kwam uit. Oscar Pistorius werd in Londen door een bomvol stadion toegejuicht op de 400 meter en de 4×400 meter estafette.

Paralympische Spelen Londen
Begin september deed hij ook mee aan de Paralympische Spelen. De 100 meter liet hij schieten, de 400 meter won hij met gemak. Op de 200 meter betaalde hij echter de tol voor zijn keuzes. Hij werd tweede achter een loper op langere blades.

Niettemin moge het duidelijk zijn dat Oscar Pistorius een indrukwekkende, grensverleggende prestatie heeft geleverd.