De ideale schoen voor verspringers en polsstokhoogspringers

Voor het verspringen, de hink-stap-sprong en het polsstokhoogspringen zijn grotendeels dezelfde atletiekschoenen geschikt. Bij deze drie onderdelen wordt eenzelfde soort aanloop met afzet van de voet gevraagd. Met een speciaal daarop afgestemde schoen kan met name die afzet optimaal plaatsvinden.

De zool
Een goede schoen voor verspringen en polshoog heeft doorgaans zo’n zeven à acht spikes in de voorzool, die met name bij de afzet goede grip geven. Bij de nieuwste generatie schoenen is de plaat waarin de spikes zitten iets flexibeler en minder stijf dan voorheen, opdat de voet bij de afzet goed kan doorbuigen.

Bij genoemde onderdelen is het met name het midden van de voet die tijdens het lopen en springen de meeste klappen opvangt. Daarom dient vooral de middenzool een goede vering te hebben. Met name de hink-stap-springer heeft veel baat bij een goed verende zool, eventueel doorlopend tot in de hiel.

Lichtgewicht
Omdat atleten bij korte onderdelen als het verspringen en polshoog geen langdurige steun van hun voeten nodig hebben, is het verder vooral zaak zo licht mogelijke schoenen te nemen. Een schoen gemaakt van (ultra)lichte materialen, maar verder met zo weinig mogelijk toevoegingen is het beste.

De sluiting
Traditionele veters zijn op atletiekschoenen steeds minder in zwang. Ook voor verspringers en polsstokhoogspringers zijn minder risicovolle sluitingen als ritsjes, klittenband of elastieke veters zeker aan te bevelen.

Bij deugdelijke verspringschoenen wordt bovendien gezorgd dat de sluiting zodanig op de wreef zit, dat deze bij het afzetten niet in de weg kan zitten of knellen.

Binnenglippend zand
De ver- en hink-stap-springer kan gemakkelijk zand in de schoenen krijgen, wat natuurlijk hinderlijk is. Veel verspringschoenen zijn daar echter op bedacht en hebben speciale onderdelen die de schoen extra goed afsluiten. Daarmee is deze helemaal af.