Stevige spikes voor lange afstanden en cross

Voor hardlopers die veel vragen van hun schoenen zijn er speciale spikes beschikbaar, die met name stevige zolen hebben. Deze geven meer grip op de ondergrond dan die van allround spikes. Ze zorgen ook voor een betere demping, of dat nu op de baan is of in het crossveld.

Wanneer lange afstand of cross spikes
In de onderstaande situaties heeft een hardloper waarschijnlijk voordeel van extra stevige spikes:

• Bij het lopen van afstanden van 5.000 meter of meer op de baan.
• Bij het regelmatig lopen van crosswedstrijden in het veld.
• Bij het lopen of trainen in de winter op buitenbanen.
• Wanneer de loper een voorkeur heeft voor schoenen met meer grip.

Loop je trouwens niet graag op spikes, kun je genoemde onderdelen ook prima op gewone hardloopschoenen afleggen. Voor lopers op de weg zijn hardloopschoenen sowieso verstandiger.

Spikes en profiel
Schoenen waarop men langdurig moet lopen, hebben niet eens zoveel spikes. Meestal zijn het er vijf of zes, sommigen hebben er zelfs maar vier. De rest van de zool is echter voorzien van genoeg profiel om flink grip te hebben.

Vering
Men kan zich voorstellen dat de lange afstandloper of crosser een deugdelijke schokdemping nodig heeft. De stevige spike heeft dan ook meer hak en meer zool voor extra vering.

Dat maakt de schoen iets zwaarder, maar dat dient men relatief te zien. Net als voor andere sportschoenen worden hoogwaardige kunststoffen gebruikt, die ervoor zorgen dat de schoen toch licht en comfortabel blijft.

Stevig
Aan het draagcomfort van deze schoenen is eveneens extra aandacht besteed. Daarbij is een goede beademing natuurlijk niet vergeten, want een lange afstandloper heeft dat vanzelf meer nodig dan welke atleet ook.

In het algemeen zijn deze schoenen duidelijk wat steviger, maar ook stoerder dan andere spikes.