Lichtgewicht spikes voor diverse onderdelen

Bij een aantal atletiekonderdelen is het verschil tussen een aangepaste schoen en een allround spike relatief klein en spelen persoonlijke voorkeuren een grote rol. Dat geldt met name voor de middellange en lange afstanden op de baan en eventueel ook voor hordelopen of verspringen. Voor atleten op deze nummers zijn zeer lichte schoenen beschikbaar, die ook vaak worden verkocht als allround spikes.

Hoge eisen
Van een moderne spike wordt veel gevraagd. Daarbij zijn met name de onderstaande punten van belang:
• De schoen moet zo licht mogelijk blijven, maar tegelijkertijd wel duurzaam zijn en bestand tegen regelmatig gebruik.
• Lopers vangen bij iedere stap een klap op. Dat vraagt om een schoen met goede demping en extra steun van de hiel.
• De spike moet nauw sluiten, maar mag niet knellen of zweetvoeten veroorzaken. Daarom zijn comfort en ventilatie een must.

Synthetische materialen
Om aan alle eisen te kunnen voldoen en toch een vederlichte schoen af te leveren, hebben fabrikanten verschillende synthetische materialen ontwikkeld. Om comfort en ventilatie mogelijk te maken hebben ze bijvoorbeeld zachte en ademende materialen gemaakt.

Wat betreft de zolen zijn ronduit wonderbaarlijke oplossingen bedacht die zowel dun en licht zijn, maar toch prima schokken opvangen. Goede voorbeelden daarvan zijn het populaire ‘EVA schuim’ dat vaak in middenzolen wordt verwerkt en het ultradunne ‘carbon rubber’.

Veel keus
Kijk goed rond voor je een lichte of allround spike kiest. Er zijn nog best wat onderlinge verschillen. Sommige exemplaren kunnen ook lange afstanden of een cross aan, anderen niet echt. Vrouwen en kinderen moeten goed opletten of een schoen smal genoeg is voor hun voet. De spike moet als gegoten zitten, als een handschoen eigenlijk.

Gelukkig is het beschikbare assortiment bijzonder ruim. Voor iedereen zijn er mooie, lichtgewicht spikes beschikbaar in verschillende prijsklassen.