Snelle spikes voor sprinters en hordelopers

Op de sprintnummers, al dan niet voorzien van hordes, wil een loper natuurlijk zo snel mogelijk vooruit. Daar kunnen goede sprintschoenen, geschikt voor afstanden tot en met 400 meter, aan bijdragen. Doorgaans zijn dat strakke, bijna futuristisch aandoende, spikes, die het nuttige met het aangename verenigen.

Lopen op de voorvoet
Sprinten gaat per definitie het snelst als je vooral of uitsluitend op de voorvoet rent. Daarnaast is het belangrijk om jezelf krachtig af te zetten.

De juiste schoen kan een sprinter dwingen om meer op de voorvoet te lopen dan hij of zij anders zou doen. Bovendien zorgt deze ervoor dat het contact met de ondergrond optimaal is voor een goede krachtoverbrenging.

Stijve plaat
Het middel hiertoe is een zeer stijve plaat in de voorzool, doorgaans gemaakt van hoogwaardige kunststof. In de plaat zitten zes à zeven vervangbare spikes voor extra grip op de baan. Hoe stugger de plaat, hoe beter het contact met de ondergrond, hoe hoger de snelheid.

Het voordeel van een extra stugge plaat is voor krachtige lopers wel groter dan voor diegenen die het meer van souplesse moeten hebben.

Hordelopers
Hordelopers gebruiken wat meer hun hele voet. Daardoor zijn ze gebaat bij spikes waarvan ook de zool van de hiel demping en goede grip op de baan heeft. Daarvoor hoeven ze geen compleet andere schoenen te nemen. Sprintschoenen met schokbestendige midden- en achterzolen zijn eveneens beschikbaar.

Strak, licht en gestroomlijnd
Een sprintschoen is nauwsluitend. Als hij flink strak om de voorvoet zit zal dat het effect van de stijve plaat bovendien versterken. Vrouwen, zeker die met smalle voeten, kunnen speciale damesschoenen nemen.

Tenslotte is de sprintschoen uitgevoerd in zo licht mogelijk materiaal en is het model gestroomlijnd. Zo werkt de schoen maximaal mee en nergens tegen.