Spikes voor hoogspringers en speerwerpers

Het is misschien niet wat je verwacht, maar spikes voor hoogspringers en speerwerpers lijken veel op elkaar. Dat komt doordat atleten op beide onderdelen een vergroot risico lopen op wegslippende voeten en zwikkende enkels. Goede schoenen helpen dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Maximale grip
Een duidelijke overeenkomst bij deze spikes is dat ze maximale grip op de ondergrond bieden. Hiertoe hebben ze een spikeplaat over de hele voetzool met zowel op de voor- als achterzool spikes. Het nieuwste materiaal voor deze platen is het relatief flexibele ‘carbonfiber’.

Slippen in de schoen
Ook het slippen van de voet ín de schoen is een probleem. Om dit te voorkomen moet de voet stevig worden vastgezet. Dat kan het beste boven op de wreef, daar waar het voetbed het hoogst is. De spikes hebben daar een flinke extra bandsluiting die de voet op zijn plaats houdt.

Voor speerwerpschoenen is dit echter aan het veranderen. Bij speerwerpers bleek de extra strap vaak niet afdoende. Daarom hebben deze spikes steeds vaker een wat hoger zittende sluiting die helemaal wordt doorgetrokken tot over de enkel. Dan kan de voet echt niet meer wegslippen.

Hoge schoenen
Bij beide atletiekonderdelen staan de enkels onder grote druk. Om ze van extra steun te voorzien zijn deze spikes wat hoger dan loopschoenen. Voor speerwerpers worden ze tegenwoordig nog wat hoger gemaakt.

Onderlinge verschillen
Zoals gezegd zijn er ook onderlinge verschillen. Speerwerpers maken bijvoorbeeld een sterke beweging naar voren, waardoor ze extra bescherming van hun tenen nodig hebben.

Hoogspringers zetten bij de afzet hun voet dwars. Een goede, boogvormige middenzool helpt om de voet in de juiste positie te zetten voor de afzet. In dit kader zijn er voor hoogspringers die met links afzetten dan ook aangepaste schoenen beschikbaar.