De juiste schoenen voor krachtonderdelen

Hoewel discuswerpers, kogelstoters en kogelslingeraars verschillende bewegingen maken als ze in de werpring staan, kunnen ze toch met hetzelfde type schoen toe. Dat zijn meestal geen spikes, want die zijn voor deze atleten te stroef, maar schoenen met stevige rubber zolen.

De standpositie
Bij krachtonderdelen is het in eerste instantie van belang dat je letterlijk stevig in je schoenen staat om voldoende kracht te kunnen zetten. Daartoe moeten je schoenen via een zo groot mogelijk oppervlak contact maken met de grond.

Lock down
Een goede hulp hierbij is een zogeheten ‘lock down’. Dat is een ferme extra sluiting die ervoor zorgt dat de voet tegen de grond wordt geduwd om maximaal contact met de ondergrond te verzekeren.

Zo’n sluiting bestaat doorgaans uit een brede klittenband die over de wreef wordt getrokken. Nog beter echter zijn schoenen met een dubbele sluiting.

De bewegingen
Krachtsporters gebruiken verschillende methoden om hun projectiel te lanceren. Discuswerpers en kogelslingeraars kennen de zogeheten ‘draaimethode’, waarbij ze één of meerdere keren ronddraaien in de werpring. Kogelstoters volgen veelal de ‘aanglijmethode’, waarbij ze naar het einde van de cirkel glijden om daar een halve draai omhoog te maken.

Beide methodes vragen om schoenen die veel grip hebben op de ondergrond opdat ze niet wegslippen. Tegelijkertijd mogen ze ook niet al te stug zijn omdat daarmee het draaien en aanglijden moeilijker verloopt.

Rubberen zolen
Om dit alles voor elkaar te krijgen zijn speciale zolen ontwikkeld van hoogwaardige soorten rubber, zoals bijvoorbeeld ‘carbonrubber’. De zolen lopen aan de zijkant van de schoen een stuk door zodat een voet, ook als deze naar buiten of naar binnen buigt, niet kan wegslippen op de baan.

Dankzij deze zolen kan een krachtsporter souplesse combineren met een goede houvast op de baan.