Ripstop-nylon: tegen weer en wind bestand

Het is volop herfst in Nederland en de winter komt eraan. Voor veel hardlopers is dat reden om de training te vervolgen op de loopband, maar niet voor iedereen. Een aantal blijft toch liever buiten lopen, in de frisse lucht. Dat is gezond, maar alleen als je jezelf zo goed mogelijk beschermt tegen de elementen en de kou. Een hardloopjack van ripstop-nylon kan daarbij helpen.

Regenbestendig maar vochtdoorlatend
Hardloopkleding moet transpiratievocht goed kunnen afvoeren, omdat je anders al snel kletsnat bent van het zweet. Dat is niet alleen onprettig, maar zorgt er ook voor dat je flink afkoelt. Ondertussen moet diezelfde hardloopkleding echter ook bestand zijn tegen wind en regen.

Dat lijkt met elkaar te botsen. Tenslotte is het van de meeste regenkleding bekend dat je er snel in gaat zweten. Gelukkig is er toch hoop. De bestanddelen van zweetdruppels zijn namelijk kleiner dan die van regen. Daar kan men een stof op weven.

Ripstop, een weeftechniek
Lang werd Gore-Tex gezien als ideale stof voor een regen en winddicht sportjack. Dat blijkt in de praktijk echter tegen te vallen. Daarom worden jacks tegenwoordig steeds vaker gemaakt van zogeheten ‘ripstop-nylon’, dat ooit ontstond als tentdoek.

Ripstop is geen materiaal, maar een weeftechniek. Er wordt zowel in de lengte als de breedte een dikkere draad mee geweven, waardoor een ruitpatroon ontstaat. Dat maakt de stof extra sterk en scheurbestendig. Hij bleek echter ook goed te ademen, waardoor men hem ging gebruiken voor sportjacks.

Winterkleding voor hardlopers
Met een goed jack alleen ben je nog niet optimaal beschermd tegen de elementen. Je hebt ook de juiste onderkleding en een lange tight nodig. Zonder goed jack vervalt het nut van die andere kleding echter. Daarom is het verstandig een hardloopjack met zorg te kiezen.