Lange tights voor herfst, winter en lente

Voor mensen die in het najaar en voorjaar nog veel hardlopen of anderszins buiten trainen, loont het de moeite een lange tight aan te schaffen. Dat is niet de meest flateuze, maar wel de beste broek om te dragen tijdens frisse dagen. Wie ook regelmatig buiten traint bij echt winterse omstandigheden heeft bovendien baat bij een speciale wintertight.

Waarom een lange tight?
Als je gaat sporten in lagere temperaturen mogen zowel jij als je spieren het niet te koud krijgen. Anders kun je ziek worden of geblesseerd raken. Daarom dient je kleding warm te zijn, maar moet hij ook het transpiratievocht goed afvoeren. Als zweet op de huid blijft staan, krijg je het immers ook koud.

De lange, nauwsluitende tight is er op gemaakt aan beide voorwaarden te voldoen. Hij dekt je benen helemaal af, maar is bovendien van ademende stof die het vocht meteen van de huid naar buiten toe afvoert. Bij een wijder type broek is dat niet mogelijk, waardoor je het daarin sneller koud krijgt.

De wintertight
Voor de bikkels onder ons is er ook een speciale tight voor echt winterse omstandigheden. Deze is op de bovenbenen met zijn kwetsbare spieren iets dikker en van geruwd materiaal voor extra warmte. Daarnaast zit er achter de knieën vaak een apart inzetstuk, waardoor een nog betere ventilatie mogelijk is.

Aanschaftips
• Een tight moet weliswaar nauwsluitend zijn, maar mag ook niet té strak zitten. Dat belemmert de bewegingsvrijheid en werkt het isolerende vermogen van de broek tegen. Goed passen is dus van belang.
• Een tight die is afgewerkt met platte naden geeft beduidend minder kans op schaafplekken door wrijving.
• Tights van Nike hebben relatief veel zakjes om spullen in mee te dragen, terwijl die van Asics worden geroemd om hun goede pasvorm.