Voetverzorging voor atleten: het voetenbad

Als atleet moet je het veelal hebben van je voeten. Dan is het extra vervelend als je last krijgt van problemen als eelt, ruwe hielen of kwaaltjes aan je nagels. Het is ook niet zonder risico, zeker niet bij langeafstandlopers. Een pijnlijke plek op je voeten kan ervoor zorgen dat je verkeerd gaat lopen, met alle gevolgen van dien. Een voetenbad kan op een plezierige manier veel narigheid helpen voorkomen.

Problemen voorkomen
Nagels veroorzaken bij atleten de meeste problemen in de vorm van schimmel-, kalk- of blauwe nagels. Eelt onder de voetzolen en ruwe hielen komen ook veel voor. Wie er last van heeft gaat waarschijnlijk zijn voet anders afwikkelen om de pijn te vermijden. Dat kan echter leiden tot ergere blessures aan de voet, de enkel, het been of zelfs de heupen.

Waarom een voetenbad?
Een aantrekkelijke manier om dergelijke aandoeningen de baas te blijven is het regelmatig nemen van een voetenbad, bij voorkeur zo’n twee keer per week.

Dat geeft drie voordelen:
• Je voeten blijven schoner, wat problemen helpt voorkomen.
• Het maakt de huid, eelt en nagels zacht, waarna je deze beter kunt verzorgen.
• Het geeft ontspanning.

Soorten voetenbaden
Je kunt natuurlijk zelf een voetenbad maken met een teiltje warm water. Elektrische voetbaden bieden echter interessante extra’s, terwijl ze niet zo duur zijn.

Eenvoudige voetenbaden houden doorgaans het water warm en hebben zowel een massage- als een bubbelstand. Luxere exemplaren hebben extra massagestanden en rollers voor het masseren van de voetzool. Daarnaast zijn er steeds meer voetbaden met een ingebouwde schuursteen en/of schuurborstel waarmee je eelt kunt verwijderen.

Je voeten in conditie
Na een ontspannen bad, kun je met van toepassing zijnde crèmes je voeten verder verzorgen. Zo blijven ze in optimale conditie.