Fouten wissen uit het brein van atleten

Op weg naar de Olympische spelen zijn veel landen al bezig met innovatieve producten om de topsporters het kleine beetje extra te geven, waardoor ze de concurrentie kunnen verslaan. In de wereld van de topsport gaat het vaak om minimale verschillen die van invloed zijn op de resultaten. In Nederland wordt er druk gewerkt aan de optimalisatie van voortstuwing, waardoor de watersporters nog meer voordeel kunnen halen uit het wateroppervlak. Vaak zijn deze innovaties gericht op producten, maar er zijn ook innovaties gericht op de atleten zelf. Zo is Australiƫ bezig met een onderzoek naar het brein en de invloed op topprestaties.

De ultieme sporter

De zoektocht naar de ultieme sporter wordt steeds belangrijker. Aan welke voorwaarden moeten atleten voldoen om op topniveau te kunnen presteren? In Australiƫ gaan ze hierbij letterlijk een profiel samenstellen, waaraan de sporters moeten voldoen. Zo wordt er gezocht naar de ideale rugbyspeler en zullen de selectieprocedures dan ook hier op gericht zijn. Daarnaast is Australiƫ, in de persoon van Professor Vincent Walsh, op zoek naar de combinatie tussen het brein en het leveren van topprestaties.

In het hoofd zitten de fouten

Op topsportniveau ontstaan bij atleten routines. Het grootste probleem daarvan is dat ook fouten daardoor ingeslepen raken, aldus Professor Walsh. In zijn studies naar ingeslepen patronen komt hij met de conclusie dat automatisme en dus ook fouten kunnen worden uitgebannen door simulatie, waarbij de juiste manier wordt ingeprent. Hij stelt wel dat voldoende en juiste dosering rust nodig is om het brein nieuwe mogelijkheden aan te leren. Zodra de focus juist is en het brein wordt opengesteld aan de juiste handeling, kunnen blokkades of ingeslepen onjuiste patronen worden doorbroken.

Of het onderzoek van Walsh iets gaat opleveren in de topsportwereld zal moeten blijken tijdens de Olympische spelen van 2016. Maar het onderzoek kan op neurologisch gebied veel meerwaarde hebben en niet alleen voor de topsport. Ook in het dagelijks leven zouden terugkerende en ingesleten fouten kunnen veranderen door een juiste alertheid en voeding van het brein.