Stappentellers voor atleten

Hardlopers, joggers en andere atleten hadden lange tijd reden om jaloers te zijn op hun wielrennende collega’s. Deze konden hun voortgang immers nauwkeurig meten met hun fietscomputers. Voor lopers waren slechts matige stappentellers beschikbaar. Dat is echter in rap tempo aan het veranderen. De stappenteller of pedometer is volwassen aan het worden.

De juiste stappenteller
Stappentellers zijn niet alleen handig voor hardlopers en joggers, maar ook voor mensen die willen afvallen of op doktersadvies moeten wandelen. Daarom zijn er veel verschillende typen op de markt, waarbij een keur aan functies en extra’s mogelijk is. Bepaalde tellers zijn daarmee beter geschikt voor sporters dan andere.
Pedometers die voor atleten interessant zijn kunnen behalve het aantal gezette stappen ook afstanden meten, een indicatie geven van het calorieverbruik of eventuele aerobics passen apart tellen. Een klok of een stopwatchfunctie kan handig zijn, al zit dat waarschijnlijk ook op je mobiel. Om je voortgang goed te meten, is een teller met geheugen echter onmisbaar.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Geheugen
Stappentellers met een geheugen werken doorgaans als een USB stick. Ze slaan de gemeten gegevens 7 of 14 dagen op. Wil je ze langer bewaren kun je ze overzetten op een computer. Zo kun je gemakkelijk een overzicht van je vorderingen bijhouden en weet je of je op de goede weg bent of dat er toch een tandje bij moet.

Betrouwbaarheid
De techniek voor het meten van loopgegevens is nog steeds niet optimaal. Daarom is niet iedere stappenteller betrouwbaar. Sommige merken hebben op dit punt echter vooruitgang geboekt en hun betrouwbaarheid flink verhoogd. Dergelijke meters kosten wel een paar euro’s meer, maar dan heb je ook wat. Momenteel is er trouwens een duidelijke koploper: uit verschillende onderzoeken komt de Yamax Digiwalker als meest betrouwbaar uit de bus.