Voetverzorging voor atleten: blaren

Door blaren veroorzaakt ongemak kan verbazingwekkende vormen aannemen. Je kunt er nauwelijks nog door lopen of je kunt bepaalde schoenen niet meer aan. In ieder geval is het altijd vervelend, zeker voor sporters. Gelukkig staat de atleet niet alleen in de strijd tegen de blaar. Er zijn verschillende manieren om blaren te voorkomen of de pijn te verlichten.

Goede schoenen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat begint in dit geval met de aanschaf van de juiste sportschoenen. De meeste kans op blaren heb je met schoenen die ofwel te los ofwel te strak zitten. Met exemplaren die overal goed aansluiten zul je minder of helemaal geen blaren krijgen.

Omdat je als atleet je schoenen waarschijnlijk intensief gebruikt, is het zaak regelmatig te controleren of ze nog goed zijn. Ook slijtageplekken kunnen problemen geven.

Middeltjes om blaren te voorkomen
Er zijn verschillende maatregelen tegen blaren mogelijk. Zo kun je problematische plekken afplakken met leukoplast (zonder gaas, want dat schuurt teveel) of je voet geheel of gedeeltelijk insmeren met vaseline.

Verder zijn er speciale antiblaar producten op de markt, met name antiblaar crème of gel en antiblaar sokken. Deze zijn bij de meeste drogisterijen en sportwinkels te koop. Ze werken om het even, dus kies rustig het middel dat voor jou het prettigste werkt.

Pijn verzachten
Heb je al blaren, hoef je gelukkig niet te wachten tot ze weg zijn. De speciale antidruk patches van merken als Compeed werken vrij goed en verlichten de pijn aanzienlijk. Als je ze goed aanbrengt, zijn ze bovendien waterdicht. Hoe sneller je ze gebruikt bij een gevoel van wrijving of druk op je voet, hoe meer profijt je ervan zult hebben.

Zo hoeven je sportieve activiteiten niet meer gehinderd te worden door een feitelijk onbenullige aandoening.

blaar

 

Bron