Atletiek en sociale uitsluiting

kind atletiekOver het algemeen geldt voor atletiek iets meer financiële armslag nodig is. Kinderen met ouders in armoede hebben veelal geen toegang tot de atletiekvereniging. Ze worden geenszins uitgesloten. De omstandigheden zijn dusdanig dat ze er zelf niet aan denken of dat het gewoonweg geen haalbare kaart is.

Kan dat anders?
Sport zorgt voor verbroedering. Maar ook dat kinderen hun grenzen leren kennen en leren verleggen. Doelen leren te benoemen en te behalen. Leren dat winnen en verliezen deel uitmaken van het leven. Sporten leert ze dat dat leven zoals het in al die series en games wordt gepropageerd niet met de realiteit strookt.
Sporten is belangrijk. Ook voor kinderen die de contributie en de sportbenodigdheden niet kunnen bekostigen. Het antwoord is natuurlijk dat de atletiekverenigingen dit probleem niet kunnen oplossen omdat ook hun financiële mogelijkheden beperkt zijn.

Gemeentelijk beleid
Zo wat iedere gemeente heeft een gemeentelijk sociaal-cultureel fonds, een Minimafonds of een Minimabeleid. Via die weg kunnen kinderen van ouders die minder dan 110-120% van het minimum verdienen, de contributie van een vereniging vergoed krijgen. Vaak geldt dat de gemeente ook sportkleding et cetera deels of geheel vergoedt. Dit alles om kinderen uit de sociale uitsluiting te halen en te werken aan hun toekomst buiten de armoede. Veel verenigingen weten dit niet of beseffen niet dat dit ook voor hen heel veel te bieden heeft.
Door de kansen die zo geboden worden te benutten, kunnen zowel de jongeren alsook de atletiekverenigingen profiteren. Meer leden, meer jongeren aan het sporten.

Wat te doen?
Hang een affiche op bij de sociale dienst of vraag de plaatselijke krant een stuk te publiceren. Vraag scholen dit onder de aandacht te brengen. Vraag de leden het aan anderen te vertellen. Wie weet wordt zo de nieuwe Olympisch goud winnaar gevonden.