Zit sporten in de genen?

Veel mensen kampen met de vraag waarom zij niet sportief zijn onderlegd. We kennen allemaal wel onze buurman die voor of na het eten nog een uur kan hardlopen en het heerlijk vindt. We kennen natuurlijk allemaal de DNA test die je kunt nemen als je twijfelt of je vader je biologische vader is, maar DNA testen gaan een stukje verder in de sport. In de topsport in Amerika zien we deze verschijning al vaker terugkomen maar sinds kort zijn er dus ook sportscholen die schema’s aanbieden aan de hand van je DNA.

Sporten op basis van je DNA

Er zijn sportscholen waar je een trainingsschema kunt krijgen op basis van je DNA. Dat is grote onzin zou je eerste reactie zijn. Maar wij gingen op onderzoek uit. Het werkt als volgt, als je je inschrijft voor het trainingsschema wordt er wangslijm afgenomen bij je en dit wordt opgestuurd naar een laboratorium in Engeland. Het wordt daar getest op verschillende genen. Je krijgt een uitgebalanceerd rapport terug hoe je zou sporten en eten op basis van je DNA. Ze testen op meerdere soorten genen zoals blessuregevoeligheid. Ben jij blessuregevoelig? Dan zal je anders moeten gaan eten en trainen dan iemand die totaal niet blessuregevoelig is. Klinkt logisch toch? In Amerika zien we dit al meer verschijnen maar in Nederland is dit vrij nieuw.

Tweelingonderzoek

Er is een onderzoek gedaan naar tweelingen om aan de hand van erfelijkheid sportgedrag te bepalen. De tweelingen kregen tien jaar lang om de twee jaar vragenlijsten toegestuurd over het dagelijks levenspatroon. Denk hierbij aan het eten, drinken, roken, slapen, sporten, alcoholgebruik. Eeneiige tweelingen zijn namelijk honderd procent identiek dus kan er een mooie vergelijking gemaakt worden of er bepaalde dingen zoals sport aangelegd kan zijn of niet. Bij twee-eiige tweelingen is het wat minder te meten. Zij komen namelijk de helft overeen qua erfelijk materiaal. Qua geluk is er niet veel uitgekomen helaas. De niet sporter van de tweeling was niet bijzonder gelukkiger dan de wel sporter, wat veel wetenschappers wel beweren. Opmerkelijk is dat degene met sportieve genen al vooraf gelukkiger is dan de niet sportieve van de tweeling. Sporters hebben aan de hand van deze test een grotere kans om gelukkig te zijn.

Opmars

Wetenschappelijk kan het allemaal nog niet helemaal onderbouwd worden. Maar je ziet wel dat de topsport een opmars aan het maken is. Het gaat hier ook om business, we willen er allemaal beter en verzorgd uit zien. Zeker met sociale media wat groter en groter aan het worden is. We zijn tegenwoordig bereid om veel geld te betalen om er goed uit te zien en daar hoort gezondheid natuurlijk ook bij. Deze opmars zien we nu geleidelijk naar Nederland toe komen waar landen als China en Amerika al een tijdje bezig zijn met een DNA test voor sporters.