Sportrolstoel kopen

Net als dat er speciale strandrolstoelen, doucherolstoelen en zwembadrolstoelen zijn, zijn er ook voor verschillende sporten rolstoelen verkrijgbaar. Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is? We zetten een aantal opties voor u op een rijtje.

Handbewogen of elektrisch

Allereerst is er een verschil tussen een handbewogen en een elektrische sportrolstoel. Elektrische sportrolstoelen zijn sneller dan handbewogen sportrolstoelen, ze kunnen ongeveer 13,5 kilometer per uur gaan. Daarnaast zijn ze wendbaarder en sportiever afgesteld. Bovendien hebben ze een beugel aan de voorkant om de gebruiker en de rolstoel tegen botsen te beschermen.

Specifieke rolstoel per sport
Iedere sport heeft zo zijn eigen specifieke eisen voor een sportrolstoel. De meeste sportstoelen hebben wel gemeen dat de grote wielen extreem scheef staan, dat ze een instelbare wielbasis en doorlopende voetondersteuning hebben. Voor welke sporten zijn onder andere sportrolstoelen verkrijgbaar?

  • Rolstoelbasketbal: verkrijgbaar met 3 of 4 wielen
  • Rolstoelhockey
  • Rolstoeltennis: een driewieler met een zeer grote schuinstand van de achterwielen
  • Rolstoelbadminton: een driewieler met een zeer grote schuinstand van de achterwielen
  • Rolstoeldansen: met een korte wielbasis
  • Rolstoelrugby
  • Schermen
  • Wheelen: een vorm van atletiek, vergelijkbaar met hardlopen
  • Handbiken: u zit in deze rolstoel rechtop, voorover of u ligt onderuit. Voor deze rolstoel moeten de verkeersregels van een fiets aangehouden worden.

Andere aandachtspunten
Voor nog meer snelheid kiest u een rolstoel met één groot wiel aan de voorkant en een lange wielbasis. Een korte wielbasis zorgt juist voor optimale wendbaarheid. Een sportrolstoel met anti-tip voorkomt dat u achterovervalt. Dankzij een lage rugleuning, tot ongeveer 20 centimeter boven de zitting, heeft u voldoende bewegingsvrijheid voor uw romp en armen. En voor contactsporten moet de rolstoel weer schokbestendig zijn.

Bent u van plan een sportrolstoel te kopen? Informeer dan eens bij uw gemeente of u de rolstoel mogelijk vergoed krijgt vanuit de Wet Maatschappelijke voorziening (Wmo). Dat zou mooi meegenomen zijn toch? U kunt een maatwerk rolstoel kopen bij gespecialiseerde zaken, o.a. Rollator.shop.