Atletiek naast de studie?

Veel studenten sporten niet genoeg naast hun studie, maar de echte doorzetters laten hele specifieke sportvoorkeuren zien. Atletiek is één van de meest veelzijdige sporten die er is vanwege de vele disciplines.

Studenten krijgen de mogelijkheid om tegen een goedkopere prijs lid te worden van een sportvereniging of voordelig gebruik te maken van sportfaciliteiten van de hogeschool of universiteit.

Door het brede aanbod zijn er diverse sporten uit te kiezen door de studenten, maar niet allemaal zijn ze even populair. Hierbij een top 5 van meest gekozen sporten door studenten:

  1. zaalsporten
  2. veldsporten
  3. fitness
  4. health
  5. vechtsport

Maar een sport als atletiek blijft een ondergeschoven kindje en dat terwijl scholen wel de mogelijkheid hiervoor aanbieden. Wat gaat er dan mis en wat maakt atletiek toch interessant voor sommigen?

Niet interessant

Bij atletiek wordt er meer gedacht aan een goed uithoudingsvermogen wat men door fitnessen ook kan bereiken en hardlopen doet men wel buiten. Hiervoor zit men niet te wachten om apart hiervoor atletiek te gaan doen. Men kijkt dus vaak echt alleen naar het hardlopen als atletiekonderdeel, maar dit is toch wel het konings onderdeel van atletiek.

Het zijn vooral de andere disciplines wat atletiek minder aantrekkelijk maakt, maar wat zijn dan toch de interessante kanten van deze sport?

Wel interessant

Atletiek heeft de laatste jaren opnieuw rolmodellen gecreëerd waarvoor heel Nederland voor de buis zit gekluisterd. Een paar goede voorbeelden hiervan zijn Dafne Schippers en Churandy Martina. Allebei zijn zij hardlopers op de korte afstanden. De spiegel die zij voorhouden is dat atletiek echt wel interessant kan zijn zolang er maar iemand is om naar op te kijken.

Bij andere disciplines is dit wat minder. Vaak zijn dit hele specifieke disciplines zoals kogelstoten, speerwerpen, polsstokhoogspringen, verspringen, etcetera. Maar ook hier kent Nederland een aantal imposante rolmodellen die aan de internationale top hebben gestaan. Een paar goede voorbeelden hiervan zijn Rens Blom (polsstokhoogspringen) en Rutger Smit (kogelstoten).

Doordat de afgelopen jaren meer Nederlandse atleten de internationale top bereiken blijft het interessant. De afgelopen jaren heeft atletiek dan ook een groei aan nieuwe aspiranten om deze kant van de sport te beoefenen.

We hopen dan ook dat de toekomst meer rolmodellen krijgt waar naar uitgekeken kan worden en jongeren inspireert. Tot die tijd is het aan de scholen om jongeren, maar ook ouders, te blijven inspireren om aan sport te doen en dat doen ze door de drempel laag te houden, qua kosten en tijdvakken.